Paarden fotoshoot: in deze 6 stappen ben jij perfect voorbereid

Je hebt een fotoshoot geboekt, superleuk! De datum en locatie heb jij al besproken met de fotograaf, maar wat kan jij nog meer doen om de fotoshoot zo soepel mogelijk te laten verlopen? In de jaren dat ik fotografeer heb ik heel wat ervaring opgedaan in het voorbereiden van een fotoshoot. In dit blog deel ik zes stappen voor een goede voorbereiding.

1. Zorg voor een schoon paard en schone spullen

 

Een heel vanzelfsprekende tip, maar daarom niet minder belangrijk. Zorg ervoor dat je paard van top tot hoef schoon is. Vergeet de ogen en mond niet. Heeft jouw paard een hoofdstel om? Zorg er dan voor dat deze gepoetst is. Maak het bit ook even schoon.

Ga jij samen met jouw paard op de foto? Trek dan schone kleding en schoenen aan. Schoon blijven tussen de paarden is niet altijd even makkelijk, daarom is het slim om een joggingbroek en vest over jouw kleding aan te doen.

2. Bepaal een uitstraling: chique, speels of natuurlijk?  

 

Als je al een fotograaf hebt gekozen, heb je waarschijnlijk al een idee van jouw favoriete stijl. Misschien heb je gekozen voor een warme en kleurrijke stijl. Niet alleen de stijl bepaald hoe jouw foto’s eruit komen te zien; de uistraling ook. 

 

Een stijl kan verschillende uitstralingen hebben, zoals chique of natuurlijk. Bedenk van te voren wat voor uitstraling jij mooi vindt. Weet je dit niet, dan kan je Instagram en Pinterest eens doorspitten. Sla de foto’s op die jij mooi vindt. Waarschijnlijk komt hier een uitstraling steeds terug. 

 

Kom je er niet helemaal uit? Deel dan jouw favoriete foto’s met de fotograaf. Hij of zij wilt jou hier vast in adviseren.

3. Stem alle elementen op elkaar af

 

In de vorige stap heb je bepaald welke uitstraling jouw foto’s moet hebben. Nu is het tijd om alle elementen, zoals het harnachement, af te stemmen. Ga je voor een chique uistraling, dan past een hoofdstel of leren halster hier erg goed bij. Maak knotjes of een hengstenvlecht in de manen en vet de hoeven in. Wellicht heb je nog een chique deken ter afwisseling? 

 

Past een natuurlijke uitstraling meer bij jou, dan kan je kiezen voor een fotohalster. Dit is een halster dat in de nabewerking gemakkelijk weggewerkt kan worden. Hierdoor lijkt jouw paard helemaal los te staan. Laat de manen van jouw paard los en gebruik zo min mogelijk accessoires.


Tip: Kan je niet kiezen tussen foto’s met een hoofdstel en foto’s met een fotohalster? Doe je paard dan als eerste een fotohalster om. Door hier mee te beginnen zijn er nog geen afdrukken van een neusriem, door bijvoorbeeld zweet, zichtbaar.

 

4. Oefen het stilstaan met jouw paard

 

Stilstaan vinden veel paarden niet makkelijk. Gelukkig is dat niet erg, want ook in de halve minuut dat jouw paard stilstaat kunnen mooie foto’s worden gemaakt. Het is wel een stuk makkelijker als jouw paard gewent is om stil te staan. Door alvast met je paard te oefenen, is hij of zij het gewend om stil te staan en verloopt de fotoshoot een stuk soepeler. 

Begin met een halve minuut. Gaat dit goed, dan kan je de tijd steeds iets langer uitbreiden.


5. Maak ruim van tevoren een checklist

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je in de auto zit en bedenkt dat je een longeerlijn bent vergeten mee te nemen voor de actiefoto’s. Door ruim van tevoren een checklist te maken heb jij op een rijtje staan wat je allemaal mee moet nemen. 

Om je alvast op weg te helpen, heb ik een paardenfotoshoot checklist gemaakt. De belangrijkste spullen: borstel, doekjes, brokjes, halster en touw.

6. Begin op tijd en voorkom stress

Stress is een echte no go. Als jij gestresst bent, neemt jouw paard dit over. Dat wil je natuurlijk niet. Als een paard gespannen is, zie je dit namelijk altijd terug op de foto. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd begint met alle voorbereidingen. 

Leg alle spullen die je mee wilt nemen minimaal een dag van tevoren klaar. Zo heb je de uren voor de fotoshoot genoeg tijd om je paard rustig te borstelen en hoef jij je niet druk te maken over een halster dat je niet kunt vinden.

Hi! Welkom op mijn blog

Fotograaf, dierenmens, reisliefhebber en fotograaf. Dat ben ik in een notendop. In mijn blogs geef ik tips over fotoshoots en neem ik je mee achter de schermen. 

Let's meet